Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/html/dtusat1/includes/header.inc.php on line 28
DTUsat-1: System Engineering - Minutes
DTUsat logo
DTUsat sites
DTUsat Project
» DTUsat-1
System Engineering


Date: 18-12-2002 By: Niels Holmgård Andersen
Allerførst glædelig jul til jer alle!

Endnu en gang et forsinket referat – jeg havde håbet at kunne moderere tonen i det efter en ordentlig afsendelsesdato for satellitten, men der er ikke meget mere data end i onsdags, så her kommer et styk referat med en hel masse usikkerheder og ”på den ene side, på den anden side”. Det virker dog rimelig sikkert at antage at vi kommer op til næste år, så lad os håbe på et godt nytår :-)

Referat af planlægningsmøde for juleferien 18/12 2002

Eurockot har oplyst at opsendelsen er udsendt til midt i juni. Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med en udskydelse af integrationen, og vi har endnu ikke en aftale med en dato, men vi regner med en god sandsynlighed for at vi kan aflevere satellitten ultimo marts i stedet for ultimo januar. University of Toronto er ikke vendt tilbage med en endelig melding, men det seneste vi har er trods alt tæt på en de facto udsættelse:

> Freddy will be able to give you more information
> when he returns from Vancouver. I think it is
> safe to assume that you have two more months
> to work on your satellites (i.e. deliver in
> March instead of January). Sorry, the MOU
> should have used "L-x" instead of hard dates.

Det lyder jo godt, men fortsat ikke helt sikkert. Jeg må indrømme at jeg først ånder helt lettet op når vi har en fast aftale om en ny afleveringsdato…

Summa summarum har vi fortsat travlt, men det er ikke nødvendigt at gå i panik mere. Der er tid til at holde lidt jul også. Det sagt, vil det alligevel være smart at have satellitten klar til samling pr. 28. januar. Det deler den overskydende tid ligeligt mellem færdiggørelse af modulerne og tests. Modulernes deadline kan altså udskydes en måned. Det holder 13-ugers perioden fri for den enkelte satellitbygger, så vi hver især kan komme videre, og det giver tid til at lave nogle af de tests, som vi indtil nu har udeladt på grund af tidspres. Vi bør altså holde dampen oppe, ellers risikerer vi at stå i samme situation om nogle måneder – og projektet risikerer at blive et evighedsprojekt, hvilket ingen kan være tjent med. Tidsplanen ser altså tentativt sådan ud:

Nu – 28. januar: Moduler bygges færdige og integrationstestes. Software testes efterhånden, bootsoftware monteres på OBC.
29/1 – 25/2: Satellitten samles. Applikationssoftware skrives sideløbende på engineeringmodellen og uploades til flight.
Marts: Satellitten testes og afleveres. Forhåbentlig er der tid til at udsætte en ækvivalent model for de potentielt destruktive tests før flightmodellen.


På mødet var alting så usikkert, at vi blev enige om at planlægge julen efter en projekteret afleveringsdato d. 28. januar. Hovedkonklusionerne holder vel stadigvæk, men presset er dog slækket så meget at vi kan tillade os at prioritere julefreden over afleveringspanik. Her følger alligevel referatet af planlægningsmødet som mine noter gengiver det.

For at kunne arbejde effektivt i julen, er det nødvendigt at vide hvornår vi kan få fat i hinanden. Jeg vil derfor gerne have en plan for hvornår de enkelte grupper har planlagt at arbejde i julen. Jeg laver så en samlet kalender over alle grupperne med kontaktinformation, så vi kan finde hinanden. Vi bør så vidt muligt frede hinandens juleferie de dage, som ikke er på kalenderen for de enkelte grupper, selvfølgelig afhængig af hvor alvorlig panikken er.

Jeg har, meget mod mine principper, anskaffet mig en mobiltelefon, så jeg kan nås på mobil 6171 7742. Det skulle forbedre mine svartider en del. Jeg har den slukket når jeg ikke er tilgængelig. Mogens kan nås på mobil 2330 2214.

Økonomi: Vi har buffer nok til feberredninger, også i løbet af julen. Der er bare ikke så mange steder at bruge pengene, for der er kun to almindelige arbejdsdage mellem jul og nytår.

Værksteder og samarbejdspartnere: DSRI holder lukket mellem jul og nytår. Farnell, Elprint og HP elektronik arbejder på almindelige arbejdsdage, men da de ligger på hver sin side af en weekend er det begrænset hvor intensivt vi kan bruge dem.

Nøgler til printværkstedet: Henrik har et sæt, som han overlader til Niels, Johnny. Det ligger låst inde på hans kontor, men Niels har adgang til det via VIP-nøgle. Borene er i skuffen og badene skulle være i orden ifølge aftale med Torben Ljunggren, 327. Det er altså muligt at lave prototypeprint i julen.

OBC: Status er at computeren virker. Ikke lige nu, men den virker. [Jul og arbejdstid: Jonas tager en computer med til Falster og arbejder på software der. Hverken Malte eller Jonas regner med at være på DTU, men der er mulighed for at stille spørgsmål via mail.]

Kamera: Sendt print til Elprint. Leveres mandag 23/12. HP skulle have haft printene onsdag for at kunne nå det inden jul, så de bliver ikke monteret før efter jul. Skal have vist hvor fællestingene er. Jonas viser hvordan MACAOS fungerer. Arbejder fra d. 27. Mekanisk arbejde tager ca. en eftermiddag – det er spørgsmålet om den findes. Evt. kan fællesværkstedet måske nå det. [Mekanisk arbejde bliver ikke færdigt før efter jul.]

Software havde en arbejdsdag i går. Protokollen er ved at være integreret. Det kan måske nås at få den færdig inden jul, men det er næppe sikkert. Problemet er at nå at teste den og lodde bootprommen fast på OBC inden starten af januar. [Det udskyder vi – vi må så lave en feberredning hvis det viser sig at afleveringen ikke udsættes.]

Der skal købes en computer til kommunikationsserver + soundmodem. Det er nu bestilt. Integrationstest mellem bootsoftware gennem modemmet til groundstation software kan laves når som helst nu – kontaktperson er Hans Henrik / Niels. [Computeren er ankommet og installeret. Desværre har Linux et problem med dens on-board lyd. Det løses, om ikke andet ved at stoppe et ”rigtigt” lydkort i maskinen. Hans Henrik har fået transmit-delen af soundmodem-driveren til at køre.]

Første prototype af solcellemonteringen er klar. Fredag har vi et panel med to umatchede celler til at teste, evt. med power. 2 dage er nok til at bygge flight. Da DSRI holder juleferie er der ikke så meget at gøre ved denne schedule. Hvis galt skal være kan det nås at bygge dem lige over nytår, mens printkuben loddes og monteres. [De to umatchede celler fungerer. Terminalspændingen er ca. 4,5V ubelastet. Kortslutningsstrømmen er lav i den belysning vi kunne præstere, ca. 50 mA med en 60W arkitektlampe tæt på cellerne. Cellerne er specificeret til op mod 450 mA ved 1350W/m2. Forskellen kan skyldes et for rødt lys. Vi tester det i dagslys en kold, klar vinterdag.]

Power mangler at montere nogle få komponenter – der er nogle småproblemer i designet som beskrevet i sidste referat, men der skal under alle omstændigheder en iteration mere til. Michael kommer og hjælper. Killswitch skal på plads – de er ikke endeligt monteret. [De holder stadig til testen 23/12.] Vi laver et harnessmøde snarest og får den slags ting på plads inden flightprintet lægges ud. Thomas låner et oscilloskop af IAU i ferien, men skal arbejde om dagen og er derfor kun kontaktbar om aftenen. Michael kommer hjem på arbejdsferie, så powergruppen er fuldtallig igen til slutspurten.

Payload har schematic færdigt og tager til PowerCAD i morgen tidlig. Komponenttætheden er voldsom – pads er interlacede for at få alt til at være der. Vi dropper endegyldigt solsensoren på +Z. Jeg vælger et footprint til MOSFET til afbrænding af udløsertråden [SOT-23, er sendt]. Tråd er ikke bestilt fra Tanaka endnu – skal bestilles inden en time… Rund tråd Al 0.2 mm bestilles til test og til flight spare. Flad tråd 0.5 mm Al bestilles med levering til nytår. [Tråd er bestilt. Printet er lagt ud hos PowerCAD, men er så vidt jeg ved ikke modtaget?] [Richard er på ferie hen over julen. Han prøver at få mail op, men kan ikke love noget.]

Radio er i gang med at teste sammenkoblingen til modemmet. Det ser lovende ud. Vi sørger for elektronikken til interfacing mellem jordstationscomputeren og transcieveren.

Studerende til næste semester skal skaffes nu, hvis vi skal nå at have gavn af dem. Hans Henrik melder dog at der ikke er nogen panik i softwaregruppen, der er folk nok, hvis tidsplanen strammes lidt op. Problemet er ikke mangel på folk, men mangel på tid. Hvad angår hardwaregrupperne er det begrænset hvad vi kan bruge nye folk til nu – delsystemerne er færdige eller næsten færdige og mangler primært test og integration, hvilket vil være mere end svært for nytilkomne at gøre.

PR: Vi skal have noget ud! Vi skylder os selv og vores sponsorer at få udbragt det glade budskab. Desuden kunne det være rart at prøve at promovere rumfart i Danmark, specielt i det nuværende økonomiske klima. Vi har i hvert fald en løftestang til det når man ser på DTUsat og os selv. [En spæd begyndelse kunne være at samle det interessante for pressen et centralt sted på hjemmesiden. Jeg prøver at samle noget i et katalog under SysEng, så kan vi lave et separat punkt på hjemmesiden efter nytår. Jeg har en del billeder samt artikler fra Aktuel Naturvidenskab, Sletten, WSC, fondsansøgningerne etc. Det er stort set to grundtekster, men den kunne relativt hurtigt samles til et pressekit. Vi må jo nok se i øjnene at det er de færreste medier der har tid og ekspertise til at sætte sig ind i den meget store mængde data der ligger på hjemmesiden.]

Den 8. januar kl. 15-18 kommer Direktøren for Virksomhedsministeriet til DTU og kigger på rumfart. Der er reception og en fremvisning på 35 minutter til DTUsat. Derudover vil der være en form for demostand til receptionen. Vi kommer formodentlig på 1530. Det bliver i 326, men vi ville gerne kunne vise de fleste delsystemer frem – herunder især de mere spektakulære – de meget små, de fysisk aktive og så videre. Der er desværre ikke mulighed for at have alle med til receptionen, men det kunne være sjovt og godt med et socialt arrangement i starten af januar – evt. koblet med 8. januar. Der er penge på vores ”repræsentationskonto” til det.Det er status som den så ud i sidste uge. Glædelig jul og et rigtig godt opsendelsesår til jer alle.

Vi ses mandag d. 6. til årets første SysEng-møde – forhåbentlig med en fast opsendelsesdato og moduler nok til at blive færdige før den!

/Niels