Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/html/dtusat1/includes/header.inc.php on line 28
DTUsat-1: System Engineering - Minutes
DTUsat logo
DTUsat sites
DTUsat Project
» DTUsat-1
System Engineering


Date: 5-11-2001 By: Niels Holmgård Andersen
Referat af systemgruppemøde 5/11 2001

Opfølgning fra sidste møde:
Interfacedokumenter er afleveret til MEK. De grupper der ikke har fået dem færdige til tiden bedes aflevere dem hurtigst muligt!


Nye generelle punkter:
OSSS er lidt trætte af at blive udsat for mailstorm af XXX@student.dtu.dk-folk, så fremover koordinerer vi nye forespørgsler gennem Niels. Generelle forespørgsler, såsom baneparametre, går gennem Flemming Hansen, da det sandsynligvis bliver DSRI der køber de to opsendelser når tiden kommer. Et meget aktuelt spørgsmål er data fra vellykkede cubesats - der er lidt tvivl om hvorvidt konceptet har bevist at vingerne bærer eller ej. Det burde OSSS i hvert fald kunne svare på. [Ifølge http://www.spacedaily.com/news/microsat-00zc.html kommer første kuld cubesats op i denne måned].

Mogens foreslog at forsøge at få Bob Twiggs eller en anden ping over for at besvare den slags spørgsmål og generelt for at høre hans mening om projektet. Det ville være meget udbytterigt.

Charlotte stillede et forslag om at involvere de forskellige vejlederne mere direkte i arbejdet med integration af gruppernes individuelle arbejde ved at oprette en gruppe, hvor vejlederne kunne møde fx 1 gang pr. måned. Der vil kunne vindes 1) at vejlederne er klar over hvorhen projektet bevæger sig, 2) at vejlederne kan hjælpe med at fange eventuelle fejl i forhold til integrationen, både fejl begået af systemgruppen og de enkelte grupper, 3) at der bliver en bredere faglig baggrund at bygge på. Ulempen ved en ekstra gruppe er dels et ekstra forum, dels en lille fare for at gøre projektet mindre studenterstyret. Det blev besluttet at kontakte vejlederne for at høre om de selv er interesserede i forummet og gå videre derfra til næste møde. [En mulig måde at gøre det på kunne være at lade vejlederne indgå i styregruppen]

Richard mente at det ville være muligt at tage fotografier af satellitten ved at købe et lille 7 kkr teleskop og et kamera. Det blev besluttet at låne KU's store teleskop når tiden kommer. Det er muligt at det ikke kan tracke, men så kan man stille det til satellittens fremtidige position og bruge blitz :-)


Runden:
Tether har set en del på mekanisk design. Den nuværende ide er en spole, der passer ind i det bakkeformat som printene også holder sig til. En anden mulighed er at benytte noget der ligner en garnnøgle eller en pakke gavebånd, så vi slipper for at have en spole hængende i enden af tetheren. Richard er ved at regne ud hvor lang en tether der er nødvendig for at undgå at de udsendte elektroner fra satellitten blot hæfter sig på tråden igen. Hvad angår udsendelsen af elektroner, har han kik på en chipscale field effect emitter, der fungerer som dem vi så under MICs foredrag i sommerferien, men er opbygget med standard chipværktøjer i stedet for at blive bygget af en elektronstråle. Det gør det større, mere robuste og nemmere at massefremstille, men til gengæld kræver de højere spænding - oppe omkring 60V. Det er dog højst sandsynligt at tetheren selv kan generere dette potentiale.

Kamera regner med at sende en selvstændigt 100.000 pixels enhed op, som der kommunikeres serielt med. Kameraet kommer fra Terma, som er meget interesserede i at få det med op. Dette minimerer den designindsats der skal til for at få det til at fungere. Det skulle give os mulighed for at komprimere det til ca. 10 kb/billede før downlink, hvilket vil tage omkring 20 sekunder/billede. Field of View bliver omkring 80x80 km.

Mogens efterlyste et foreløbigt pengebudget så hurtigt som muligt for at komme i gang med at søge penge. [Aalborg er lige nu 300.000 kr foran os ifølge rummet.dk]. Dette skal afleveres nu på mandag sammen med en kort, populær version af gruppernes opgaver. Derudover tilbød han at komme med nogle korte oplæg i forbindelse med systemgruppemøderne, der kan gøre os bedre til at bruge vores tid effektivt i et projekt som dette, hvilket lyder lovende. Vores tidsplan bør opdateres hurtigst muligt, så vi får en fornemmelse for hvilken opsendelse vi sigter efter.

Hans Henrik fortalte at bootstrap-gruppen er stoppet, hvilket er ærgerligt. Der kommer heldigvis en ny til næste semester.

Antenne har lagt en kravspecifikation på nettet.

Power har vakuumtestet batterierne fra Danionics. Det viser sig at de svulmer op til dobbelt størrelse i vakuum, men fungerer efter testen. Det er ikke testet hvorvidt de fungerer inde i vakuumkammeret. Det virker dog lidt usikkert, så vi kan enten bede Danionics om bedre batterier, indkapsle dem i aluminium eller bruge en anden batteritype. Power arbejder videre på dette.

Attitude vil gerne have en 10V forsyning fra power til brug i magnetometrene. Strømforbruget er ikke kendt indtil nu. Til gengæld tilbyder de plads til temperatursensorer på de print de alligevel skal placere på alle sider af satellitten til solsensorer og magnetmålespoler.

Computer afventer modtagelse af komponenter. Det er endnu ikke afklaret hvorvidt computerprintet stiller A/D og D/A kanaler til rådighed eller et standard interface, fx SPI, som de grupper der har brug for analoge interfaces så kan koble sig på. Vi afventer et overblik over forbindelser fra interfacedokumenterne fra Mekanik. En god måde at undgå alt for mange ledninger i harness kunne være at bruge et netværk af 1-wire temperatursensorer til at måle temperaturer på siderne etc. Med hele satellitten grounded er der så kun en enkelt leder at føre rundt. Til gengæld er der så også kun en lodning der skal falde af før der ikke er nogle temperatursensorer overhovedet, men livet er jo farligt...

Mekanik skal bruge den næste gode uges tid til at gennemgå de interfacebeskrivelser der er kommet tilbage. Vil derefter samle det hele i et stort public dokument, så der ikke kan være tvivl om hvilke krav hvem stiller til hvad.


Ting, der skal følges op på på næste møde:
Alle grupper skal have et tentativt budget klar

Alle grupper skal have en populær beskrivelse af deres del af projektet klar - ca. en halv side på dansk og engelsk

Der skal nedsættes et udvalg til at skrive disse beskrivelser sammen med projektformål etc., så vi har en beskrivelse af hele projektet udadtil til brug ved søgning af fondsmidler, frekvenser og så videre.

Vejledere spørges om interesse i en vejledergruppe.


Vel mødt mandag 12/11 kl. 1200.

/Niels